Ahmet Süheyl Ünver, 1947 yılında yayınladığı "Edirne'de Eski Köprü" adlı çalışmasında, Dr. Rifat Osman'dan (1920 veya 1927 ?) yaptığı alıntıyla [eski] Yeni Köprü [ve yeni Eski Köprü] hakkında şunları kaydediyor:
"Takriben 30 yıl önce yıkılan Edirne'nin tanınmış ailelerinden birine ait konağın silâhşör odasının tavanı kenarındaki levhadan kopya edilen bu resim, Edirne'de Yeni Köprü'nün 3 asır evvelki halini göstermektedir. Köprünün sağ tarafındaki ağaçlıklar arasında görülen bina Demirtaş Kasrı'na ait olup, burada hudut taburlarının idaresinde bir karakol vardır. 70 - 80 yıl öncelerine kadar büyük sallar ve hafif nehir kayıklarıyla yakacak ve yiyecek gibi maddeler Filibe ve havalisinden, İzmir ve Akdeniz adalarının yaş ve kuru meyvaları ile yolcu nakliyatı yapılmaktaydı. Son zamanlara kadar Eski Köprü civarında günden güne harap olan kâgir mağazaların bulunduğu yere iskele denirdi. Sallar ve kayıkların adalardan Edirne'ye getirdikleri muhtelif eşyanın alım satım merkezi burası idi. Resimde görülen kayıkların şekli Çin nehirlerinde kullanılan (Sampan) veya (sampang) denilen nehir kayıklarına benzerdi. Bu kayıklar Dimetoka ve İnoz'da yapılırlardı."
Bkz. A. Süheyl Ünver: Edirne'de Eski Köprü. [- Bir Kısmının Yıkılması Dolayısiyle -] T. Y. Mimarlar Birliği İstanbul Şubesi Yayını, No: II, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul 1947: 10.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder