Bu Blogda Ara

27 Eylül 2013 Cuma

Ortaçağ ve Tarih- yazıcılığı: Senyörler, Klerkler ve Tarihçiler

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
215 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, kasım 2011'de yayınlanan 215. sayısında Taner Timur'un "Ortaçağ ve Tarih- yazıcılığı: Senyörler, Klerkler ve Tarihçiler" başlıklı yazısını kapağa taşıdı.

Kapak konusu olarak yayınlanan Taner Timur'un yazısında, Ortaçağ'da tarih yazıcılığının dönemin bilim anlayışına göre bilimsel sayılmamasının nedenlerini ve tarih-yazıcılığının dönüşümünü anlamak için dönemin baskın zihniyet yapıları inceleniyor. Taner Timur, bunu yaparken tarihçilerle birlikte senyörlere ve klerklere bakarak, onların temsil ettiği Ortaçağ zihniyetini ve bu zihniyetin nedensellikle olan ilişkisi üzerinde duruyor.

Yusuf Ziya Karabıçak, ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu'nda Yunan hurufatıyla Türkçe yayınlanan "Angeliaforos Çocuklar İçin" adlı çocuk dergisini diğer dergiler ile karşılaştırarak inceliyor.

Aude Aylin de Tapia, Aynoroz Dağı kesişlerinin dokuzuncu yüzyıla kadar uzanan ilk yerleşiminin sonrasında inşa edilen manastırların Osmanlı dönemindeki tarihini ele alıyor.

Salih Özbaran, Osmanlı'da bir korsan denizci olan Selman Reis'in 1511'de Osmanlı sultanlığı tarafından Mısır'a gönderilmesiyle başlayan ve 1528'e kadar Kızıldeniz ve açıklarında geçen yaşam öyküsünü ve Selman Reis'in raporunu okuyucularla paylaşıyor.

Beno Kuryel, toplam üç yazıdan oluşacak dizinin ikinci yazısında bilgi kuramı olarak felsefeden kopan çizgisel tarih anlayışının, çizgisel olmayan tarih anlayışına ve felsefeye geri dönüşünü ele alıyor.

Mustafa Uyar, Ortaçağ Avrupası'nda cadı avı ritüelini andıran Ortaçağ Moğol saraylarından gerek siyasi, gerekse kişisel çekişmeler nedenleriyle gerçekleşen tasfiyeleri değerlendiriyor.

Ahmet Mehmetefendioğlu, 1950'lerin başında gazeteci olarak Türkiye'ye gelen ve burada yaşamaya karar veren Evelyn Lyle Kalças'ın hayatını anlatıyor.

Rita Ender, geçtiğimiz günlerde yayınlanan "Gayrimüslim Mehmetçikler" kitabı hakkında Rıfat Bali ile gerçekleştirdiği söyleşiyi sunuyor.

Bilcan Gökçe, Sadberk Hanım ve İsrail Müzesi'nde sergilenen kemer parçaları üzerindeki taşıt tasvirlerinden yola çıkarak Urartu Devleti'nin sosyo-ekonomik yapısında iki tekerlekli yük taşıtlarını inceliyor.

Ali Bozoğlu, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Amerika'dan satın alınan yedi yolcu gemisinden biri olan Ankara vapurunun hikayesini okuyuculara aktarıyor.

Elif Özer, Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi antik kentin kazı ekibine ve Aizanoi'deki kazıların son durumuna değiniyor ve kazıların şu ana kadar olan tarihini inceliyor.

Her ay olduğu gibi Toplumsal Tarih'in 215. sayısında da Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüzyıl Önce Bu Ay" isimli köşeleriyle yer alıyorlar.

Ayrıca Toplumsal Tarih'in Kasım sayısında Özlem Kumrular'ın "HİCOS: Halil İnalcık Osmanlı Araştırmaları Merkezi" yazısını, Gürel Tüzün'ün "Dersim 38'i Hatırlamak" kitabının basın toplantısına ilişkin gözlemlerini ve İrvin Cemil Schick'in Saray Konferansları kapsamında gerçekleştirdiği "Asıl Harem Hangisi?" başlıklı sunumunun özetini okuyabilirsiniz. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 215 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder