Bu Blogda Ara

17 Eylül 2013 Salı

Keşfin Kıyısında: Su Düşleri

Keşfin Kıyısında "Su Düşleri" /
Yönetmen: Hakan Aytekin; Senaryo: Hakan Aytekin;
Görüntü Yönetmeni: Turhan Yavuz; Yapımcı:
Ahmet Hızarcı; Müzik: Nadir Göktürk; Seslendiren:
Sacit Onan; Betacam SP, Renkli, 2000, 31'15"
[KanalKultur] - Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, Fırat ve Dicle nehirlerinin üzerine yapılan barajlar birçok yerleşimi sular altında bırakıyor. Havzalardaki kültürel varlıklar, baraj suları altında kalmak ya da kurtarılmakla karşı karşıya. Kurtarma kazıları yapan bilim adamları barajlar su tutmadan arkeolojik yerleşimleri gün ışığına çıkarmaya çalışıyor. Kazılar sonucunda, belki de uygarlık tarihinin pek çok bilinmeyeni keşfedilmiş olacak. Ancak, zaman akıp geçiyor ve olanaklar sınırlı... Arkeoloji dünyası son durağı belli olmayan bir "keşif yolculuğu"nda. Bölgede yer alan pek çok değerin belki de yalnızca "kıyısından geçmiş" olacaklar. Çünkü su, "yaşam" kadar, "ölüm"ün de gücünü taşıyor.

Hakan Aytekin

1961 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümü'nde lisans, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Öğrencilik yıllarında Suha Arın'la başladığı belgesel sinema alanında senarist ve yönetmen olarak çok sayıda ürün verdi. Belgesel sinema alanında ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazandı. İmgesel sinema alanında Nesli Çölgeçen ve İrfan Eroğlu ile birlikte yazdığı senaryoların ("Selamsız Bandosu", "İmdat ile Zarife") yanı sıra, çeşitli dergilerde yayınlanan makale, öykü ve denemeleri ile iki kitabı bulunmaktadır. Halen Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Ödüller - Seçki

1981 "Noel Baba'nın Çocukları" - Kültür Bakanlığı Senaryo Yarışması "Çocuk" Dalı: "Birinci" 2000 "İki Dünya Arasında" - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri, TV Dalı: "Özel Ödül"
2001 "Işık Sesini Arıyor" - II. Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Yarışması "İkincilik"
2005 "Işık Sesini Arıyor" - İsveç Asur Federasyonu Erol Sever İnceleme ve Araştırma Ödülü
2007 "Yarına Bir Harf" - II. Uluslararası Altın Salkım Belgesel Film Yarışması "Birincilik"

Filmografi

2007 Yarına Bir Harf
2002 "Olmaz!" dediler…
2001 Işık Sesini Arıyor
2000 Keşfin Kıyısında : Su Düşleri
2000 Keşfin Kıyısında : Sular Yükselmeden
1999-2000 İki Dünya Arasında (6 bölüm; Hasan Özgen'le ortak yönetim)
İki Dünya Arasında : Taşların Sırrı
İki Dünya Arasında : Alın Yazısı
İki Dünya Arasında : Bedenin Işığı
İki Dünya Arasında : Barış Adında Bir Kuş
İki Dünya Arasında : Tarihe Dokunmak
İki Dünya Arasında : Toprak Çiçeğe Durunca
1996 Altın Kent: İstanbul (Suha Arın'la ortak yönetim)
1989 Yaşayan Gölgeler
1989 Karlı Dağların Ardı
1988 Hareketin İmzası: Deprem [KanalKultur]

Keşfin Kıyısında "Su Düşleri" / Yönetmen: Hakan Aytekin; Senaryo: Hakan Aytekin; Görüntü Yönetmeni: Turhan Yavuz; Yapımcı: Ahmet Hızarcı; Müzik: Nadir Göktürk; Seslendiren: Sacit Onan; Betacam SP, Renkli, 2000, 31'15"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder