Bu Blogda Ara

17 Temmuz 2013 Çarşamba

İstanbul Dergisi 64. sayısıyla veda etti

[KanalKultur] - 1992 yılı nisan ayından beri Tarih Vakfı'nın özenle hazırladığı bir yayın olan ve üç ayda bir yayınlanan İstanbul dergisi, 64. sayısıyla okurlarına veda etti. Dergi, şehircilikten edebiyata, mimarlıktan müziğe, sosyolojiden sinemaya, kenti ilgilendiren her alanda, bilim ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini ve İstanbul üzerine çalışmalarına yeni başlamış ve bunları paylaşmak isteyenleri çevresinde toplamayı başarmış. Kimliğini ve güzelliğini her şeye karşın savunan 2700 yıllık kentin, dönüşen yapısı, yeni oluşan kimliği üzerine tartışmalar açan ve İstanbul'a tutucu bir bakışla değil, eleştirel ve anlamaya yönelik bir üslupla yaklaşan bir yayın organı olarak tanınıyordu.
İstanbul Dergisi, söyleşiden araştırmaya, İstanbul'u farklı renkleriyle işleyen bir veda sayısı hazırladı.

Tarih Vakfı, 16 yıldan bu yana, bağımsız yayıncılığın maruz kaldığı tüm zorluklara rağmen var etmeye çalıştığı İstanbul Dergisi'nin yayınına, mali nedenlerden ötürü, son verdi.

Bu kararın ne anlama geldiğini, belki de en iyi "İstanbul'un bellek yitimi" ifadesi açıklıyor. İstanbul Dergisi'nin 64. ve son sayısı, birkaç merkezi bayi (Beşiktaş, Karaköy, Kadıköy, Üsküdar iskele bölgesi bayileri) ve kitabevlerinde satışa sunuldu.

Bitirirken, İstanbul Dergisi ile bir şekilde temas eylemiş ve "son dakikada" ulaşabilinen araştırmacılar "veda dosyasına" renk kattı.

Murat Belge, "İstanbul Dergisi" için yaptığı son gezisini, yüzyılın en görkemli yılı 1968'in kırkıncı yılına selam babında, dönemin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Mehmet Tansuğ ile, Beyazıt ve İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleştiriyor.

Son dokuz sayıda olduğu gibi, İstanbul'un köklü liselerine konuk olunuyor. Bu sayıda, 1966 mezunları ile 1988 mezunlarını, 136 yıllık eğitim abidesi Vefa Lisesi'nin gayri resmi tarihini anlatıyor.

Son sayı, söyleşi ağırlıklı bir sayı.

Mayıs ayında bir konuşma yapmak için İstanbul'u ziyarete gelen, Leiden Üniversitesi'ne bağlı İSİM'de (Modern Dünyada İslam Araştırmaları Enstitüsü) akademik müdürlük görevini yürüten Asaf Bayat ile, kent, modernite ve yoksulluk üzerine söyleşiliyor.

İstanbul'un geçmekte olduğu kapsamlı dönüşüm evresinin tarihselleştirilmesi, araç ve amaçlarının anlaşılması vesilesiyle, bir bilenle, Prof. İlhan Tekeli ile son derece geniş bir söyleşi yapılıyor.

"Kentsel dönüşüm" sürecinde bu sayıki durak Başıbüyük Mahallesi. Maltepe'nin bu semtinde son dönemde yaşanan olaylara, sürece yer veriliyor. Hemen peşinden "kentsel dönüşüm" paradigmasına dair hukuki ve ideolojik parantezler açarak fikir jimnastiği yapılıyor.

İstasyon, Yeşiltepe ve Tarlabaşı mahallelerinde birbirlerine benzeyen/benzeyecek süreçler gözlenilerek kentin "anakronik" gelişimine dikkat kesiliyor.

Dünya müzik piyasasının yükselen "platosu", "manzarası" İstanbul'un hangi albümlerde, şarkılarda ve kliplerde yer aldığı son sayıda derlenmiş.

Ulus-devlet inşa sürecinde "bir nefret objesi olarak" İstanbul'a dair hissiyatların izini Türk edebiyatı üzerinden gözlemleniyor.

Şehrin kültürel aksına bakılması ihmal edilmiyor. 11. İstanbul Bienali'nin küratörü WHV (what (ne), how (nasıl), for whom (kim için)) kolektifi ile bienallar, kürsel sanat piyasası, kent ve yerellik üzerine konuşuluyor.

Kentin "görsel pozları" her daim olduğu gibi bu sayıda da ilgi çekiyor. 12 yıldır düzenlenen GRAFİST organizasyonu vesilesiyle kent ve tasarım ilişkisine bakarken, şehrin seyyar satıcılarını bahane ederek İstanbul ve "kayıtdışı" tasarım muhabbetine dahil olmak da ihmal edilmiyor.

"Eğlence kültürü" tartışmasına bir yazıyla daha katkıda bulunuluyor: "Uluslararası kültürün meşrulaşması".

Daimi konuk Gökhan Akçura'nın sandığından bu sayıda çıkan ise Türkiye'nin ilk seyyar gemisi Tarsus.

Diğer daimi sayfalarda Ayşe Çavdar'dan "Haberler", Fatih Pınar'dan "Foto-Röportaj", Ahmet Eken'den "İstanbulca Sözlük", Aydan Çelik'ten "Kuşbakışı" ve kitap tanıtımı sayfası "Neşriyat" bulunuyor. [KanalKultur]

İstanbul Dergisi, Sayı:64, Tarih Vakfı Yayınları, Temmuz 2008, ISSN 1300-7033-1-8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder