Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2013 Salı

Ali Şehepli: Post-Modern Âlem'de Dil: Elektronik Suratlarla İfade

[© Ali Şehepli - KanalKultur] - Her zaman eften püften şeylerden söz edecek değilim ya, bugün de "Post-Modern Âlem'de Dil" üzerine bir şeyler yazayım istedim. Nasıl ki, bir e-Mail grubundaki arkadaşımız Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday; oldu olacak ben de Türk Dil Kurumu veya Dil Derneği'nin ödülüne adaylığımı :) ilan edeyim dedim...

* * *

Kısaca kişilerin birbiriyle anlaşmak için kullandıkları sembolik sisteme "dil" deniyor. İnsanlar, kurumlar ve toplumlararası ilişkiler dille sürdürülürken, kültürel miras da dille aktarılıyor.

Dil denildiğinde akla ilk gelen şey "konuşma" yani sözlü aktarım oluyor. Ancak konuşma, dilin sadece bir bölümü.

Bir de Sümerler'den beri tanıştığımız "yazı" var ki, modern ve real âlemin olduğu kadar, post-modern âlemde yani bizim âlemde değil ama "sanal âlem"de de sıkça kullanılan anlamlı işaretlerden, sembollerden oluşuyor.

Dil dediğimiz şey sadece bunlardan ibaret değil tabii.

"Mimik"lerimiz var, yani jest ve hareketlerimizin, hülasa davranışlarımızın, duygularımızın da simgelediği şeyler var. Tıpkı müzik, matematik ve resim gibi.

Böylece biz fanîler, kendi aramızda "iletişim" kurarak, anlaşabilmenin; ortak değerler oluşturarak yaşayabilmenin ve nasıl birarada yaşayabileceğimizin yollarını bulmaya, bunları da gelecek kuşaklara aktarmaya; duygularımızı elektronik formlarda ifade etmeye çalışıyoruz...

* * *

Post-modern âlem veyahut nam-ı diğer sanal âlemde de "iletişim" kurmak için başvurulan semboller var. Bunlara elektronik formda "smiley" / "smilie" [ˈsmaɪ̯li] deniyor. Smiley, gülen bir yüzün grafik olarak betimlenmesi olarak tanımlanıyor ve post-modern âleme özgü "yazılı" bir dilin önemli parçasını oluşturuyor.

Bir ön tipinin Amerikalı reklam grafikeri Harvey Ball tarafından sarı renkte bir daire içinde iki nokta ve eğri bir çizgiyle aralık 1963'te çizildiği belirtiliyor.

1971'de Fransız gazeteci Franklin Loufrani, estetiksel bir şekilde stilize edilmiş oval gözlerle değişen bugünkü anlamdaki grafik tasarımını "Smiley Word" adlı tescilli bir marka olarak geliştirdiğini dünyaya duyurmuş.

Elektronik formda yüzün grafik betimlemesi yani duyguların elektronik forma grafik grafikler yardımıyla yansıtılması, ASCII karakterleriyle görüntü formatlarına destek olunması amacıyla oluşturulmuş. Bilişimde elektronik suratların kullanılması bilişim profesörü Scott E. Fahlman tarafından 19 eylül 1982'de önerilmiş. Fahlman elektronik Smiley'in = suratların mucidi kabul ediliyor.

Sözünü ettiğim sembollerden kimilerini ve anlamlarını yanda veriyorum.

Elektronik suratsız, duygusuz; kısacası Smiley'siz kalmayın... [© Ali Şehepli - KanalKultur]
 
"Smiley" hakkında bkz. http://de.wikipedia.org/wiki/Smiley ; http://en.wikipedia.org/wiki/Smiley ; http://tr.wikipedia.org/wiki/Smiley ; http://www.smileylicensing.com/Pages/about_story.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder