Bu Blogda Ara

19 Temmuz 2013 Cuma

Alexander Çıkırık'tan Rıfat Mitrani'ye ve M. Ali Körüklü'ye, Saadet Yardım'dan Ratip Kazancigil'e... 'Edirne'nin Yüzleri'







 
 












 
 
[KanalKultur] - Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği, Enver Şengül Portre Atölyesi'nin 8 aydan beri çalışmalarını sürdürdüğü "Edirne'nin Yüzleri-1" adlı fotoğraf sergisi 14 - 28 aralık 2011 tarihleri arasında sanatseverlerle buluştu.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası fuayesindeki sergi, Edirne'nin bilinen ve tanınan yüzlerinin belirli bir konsept çerçevesinde çekilen 50 x 70 cm. ebadındaki 40 adet, siyah beyaz fotoğrafından oluştu.

Serdar İyiiz (EFOD Başkanı) ile Enver Şengül (Fotoğraf Sanatçısı-Atölye Sorumlusu) ortaklaşa kaleme aldıkları "Edirne'nin Yüzleri" başlıklı yazıda sergiyle ilgili şunları kaydediyor:

"Fotoğraf icat edildiği 1839 yılından beri, insanoğlunun görsel hafızasını oluşturma yolunda büyük görevler üstlenmiştir.

İlk defa Jozeph Niepçe evinde oluşturduğu ilkel Camera Obscura'sıyla 8 saat süren bir pozlama sonucunda tarihin ilk kalıcı görüntüsünü kaydetmeyi başardığı andan itibaren artık çevremizde olup biten her şey gözümüzün retinasının akıcılığından kurtulup fiziğin ve kimyanın marifetiyle çok daha gerçekçi ve kalıcı bir şekilde kaydedilip ölümsüzlük mertebesine ulaşmaya başladı.

Bu nedenle tarih fotoğraftan önce ve fotoğraftan sonra diye ikiye ayrıldı. Artık yaşananlar, yazılı ve sözlü anlatımının hayali kahramanlarından, çizgisel gücün soyut yaratıcılığından kurtulup hayatın yalan söylemeyen gerçekçi görüntüleri ile düşmeye başlamıştı tarihin yeni ve parlak sayfalarına.

Artık savaşlar, acılar, sevinçler, mutluluklar, kentler ve insanlar birer fotoğrafla anılıyordu ve çekilen her fotoğraf onları zamanın ötesine taşıyan sihirli bir güce dönüştürüyordu.

İlk kalıcı görüntüden bu yana 170 yıl geçti. Fotoğrafçılık da değişim ve dönüşümlere uğradı. Geçmişin bin bir güçlükle elde edilen fotoğrafları, şimdi dijital teknolojinin sağladığı olanaklarla ışık hızıyla kaç milyon piksellik sayısal hafızalara düşmeye başladı.

Gerek tarihin ilk fotoğrafçılarından Louis Daguerre'nin ilkel karanlık kutuları ve gerekse günümüzün en donanımlı dijital fotoğraf makineleri en son insanı çekti ve onu belgeledi.

Bizler de yaşadığımız çağda çevremizde bizlerle olan, çok tanınıp sevilen, alanlarında ön plana çıkan ve bu şehre bir şeyler katan insanları fotoğraflayıp kendi adımıza tarihe bir not düşmek için Edirne'nin bilinen yüzlerinden ulaşabildiklerimizi çekmeye ve belgelemeye çalıştık.

Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği'nin Enver Şengül Portre Atölyesi ,"Edirne'nin Yüzleri" adlı projeyle, bu nadide kentin tarih sayfalarına iyi niyetli bir yaklaşım ve fotoğrafın evrensel gücüyle bir not düşmeyi amaçlamıştır.

Bu çalışma, çok sevdiğimiz Edirne'ye ve bu şehrin insanlarına karşı sanatçı duruşumuzun bir ifadesi ve vatandaşlık görevimizdir."

Proje Hakkında

Hem fotoğraf sanatının toplumsal misyonunu gözler önüne sermek  hem de Edirne tarihine not düşmek amacıyla öngörülüp hayata geçirilen proje 3 aşamadan meydana geliyor.

Projenin diğer iki aşaması, 30'ar fotoğraftan oluşuyor ve toplam 100 değişik yüzle sonlandırılıyor.

EFOD Başkanı Serdar İyiiz, atölyenin 14 aralık 2011'deki ilk bölümünde Edirne'nin bilinen ve tanınan yüzlerinden ilk ulaşabildikleri ile kültür ve sanat insanlarının çekildiğini; ikinci aşamasında iş, siyaset ve basın camiasından yüzlerin bu projede yer alacağını, son aşamada ise sokaktaki insanların portrelerinin bu çalışmaya dahil edileceğini belirterek, EFOD'un çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya devam edeceğini kaydediyor.

Fotoğraf sanatçısı Enver Şengül'ün yönetiminde sekiz aydır çalışmasını sürdüren "Portre Atölyesi" şu kişilerden oluşuyor: Aygün Aykul Dığın, Aytül Atilla Günsel, Bilgen Kurt, Dilek Altay, Dilek Çavdar, Ferda Özdemir, Funda Ağaoğulları, Kemal Çavdarlıer, Mehmet Müsebbih Ergin, Murat Çaloğlu, Mustafa Kemal Adalı, Nehir Ağırseven, Umut Kozakoğlu. [KanalKultur]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder