Bu Blogda Ara

19 Temmuz 2013 Cuma

Ahmet Yaşar Ocak'ın tarihçiliği, "Muhabbet" ve Türkiye'de halkçılık nasıl evirildi?

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
213 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih'in, eylül 2011'de yayınlanan 213. sayısında Zafer Toprak'ın "Halk Fırkası'nın Kuruluş Evresi: 'Halkçılık Programı' ve 1923 Nizamnamesi" başlıklı yazısı kapağa taşındı.
Zafer Toprak, CHP programlarında ve Atatürk'ün konuşmalarında "halkçılık", "halk" kavramlarının nasıl ortaya çıktığını inceliyor. 20. yüzyılın ilk yarısına gelindiğinde çoğulcu bir toplumsal yapıya geçiş aşamasında Türkiye'de halkçılığın nasıl evirildiğini değerlendiriyor.

Ali Bilgenoğlu, 1952 yılının 26 ocak günü Süveyş Kanalı kıyısındaki İsmailiye Karakolu'nu basıp 50 Mısırlı polisin öldürülmesi sonrasında Mısır'ın başkenti Kahire'de çıkan olayları ve Mısır'ın o tarihlerdeki siyasi durumunu analiz ediyor. Can Nacar, işçi grevleri üzerine çalışırken işçilerin kendi aralarındaki müzakere süreçlerini ve farklılıklarını göz önünde bulundurmanın önemini vurguluyor ve bu çerçevede 1905 Kavala Grevi'nin arka planını, eylem biçimini ve sürecin dışında bırakılan işçileri anlatıyor. Fatih Altuğ, Namık Kemal'in, 1875 yılında, Ebuzziya Tevfik'in çıkardığı Muharrir dergisinin ilk sayısında neşrettiği "Muhabbet" makalesini ele alıyor.

Christian Kirchen,Türk yazınında yıllar içerisinde unutulmuş, 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'ne hizmet etmiş önemli bir Alman bilim adamı olan Emin Paşa (Eduard Schnitzer)'ya ilişkin bilgiler sunuyor. Erdoğan Keskinkılıç, Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nin tarihi; okula giriş koşulları, eğitim sistemi, Halide Edip ve okulun başka bazı öğrencileri hakkında bilgiler veriyor. Ece Zerman, Donald Preziosi ile sanat tarihi ve müzecilik; bu alanların kimlik politikaları, milliyetçilik ve toplumsal hiyerarşilerle nasıl ilişkilendiği üzerine gerçekleştirdiği söyleşiyi yayınlıyor.

Doç. Dr. Yücel Kabapınar ve Tuğçe Dinç, "Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi" dersinden iki konu seçerek yeni tarih programının nasıl uygulanması gerektiğini değerlendiriyor. Mete Tunçay, Dr. Hakan Özoğlu'nun yeni yayınlanan İngilizce araştırma kitabı From Caliphate to Secular State (Praeger – ABC Clio LLC)'i irdeliyor. İsmail Kandil, İstiklâl-i Osmânî Bayramı ve bu bayramın temel dayanağı olan Osmanlı Devleti'nin kuruluş tarihine ilişkin tartışmaları aktarıyor.

Salih Özbaran, Ahmet Yaşar Ocak'ın tarihçiliğini değerlendiriyor ve onu Türk / İslam ve Osmanlı tarihçiliğinde farklı kılan özelliklerini tartışıyor.

Alev Eraslan, Osmanlı İstanbul'una genel hatlarını veren Mimar Sinan'ın eserleri ve bu eserlerin kentsel planlama alanıyla ilgili katkılarını değerlendiriyor. Özdemir Vayısoğlu, Fokke Gerritsen ve Rana Özbal ile görüşüp Bursa'nın Yenişehir ilçesi yakınlarındaki Barcın Höyük'te yürütülen kazılara ilişkin son gelişmelerden haber veriyor. Her ay olduğu gibi Toplumsal Tarih'in 213. eylül sayısında da Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüzyıl Önce Bu Ay" isimli köşeleriyle yer alıyor. Ayrıca Toplumsal Tarih'in Eylül sayısında Ahmet Akşit'in kaleme aldığı "Mihri Belli'yi Uğurlarken" ve Murat Koraltürk'ün "İstanbul Denizcilik Müzesini Beklerken" yazıları de bulunuyor... [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 213 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder