Bu Blogda Ara

2 Mart 2016 Çarşamba

Metin Akpınar, Şahika Tekand ve Berliner Ensemble için, 20. İstanbul Tiyatro Festivali'nin Onur Ödülü

20. İstanbul Tiyatro Festivali'nin Onur Ödülleri, 2016'da da tiyatronun önemli isimlerine verildi.

Festivalin ilk Onur Ödülü, Metin Akpınar'a. Metin Akpınar, amatör tiyatro hayatına 1957 yılında Yeşil Sahne'de başladı. Çalışmalarına 1962 yılında Milli Türk Talebe Birliği'nde devam eden Akpınar, aynı zamanda 'Tiyatro Kolu' ve 'Her Yer Tiyatro'dur Kampanyası'nda da yöneticiydi. 1964 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' adlı oyunuyla profesyonel olan sanatçı yine aynı tiyatroda 'Hababam Sınıfı' oyununun ardından GEN-AR Tiyatrosu kurucuları arasında yer aldı. Türkiye'nin ilk 'Kabare Tiyatrosu' olan Devekuşu'nun (1967) kurucu ortağı olan sanatçı aynı zamanda yöneticilik ve oyunculuk yaptı. Akpınar halen Haliç Üniversitesi ve Okan Üniversitesi konservatuar bölümlerinde 'Tiyatro'da Kabare Tarihi' dersleri veriyor.

Festivalin ikinci Onur Ödülü, 1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk Sanat Dalı'ndan mezun olan ve aynı dalda sanatta yeterlik ile doçentlik alan Şahika Tekand'a verildi. 1984'te tiyatro ve sinema oyunculuğuna başlayan ve üniversitede oyunculuk dersleri veren Tekand, 1988'de, Esat Tekand'la birlikte Studio adı altında oyunculuk stüdyosunu kurdu. 1984-1997 yılları arasında tiyatro çalışmaları ile birlikte sürdürdüğü sinema oyunculuğu kariyerini tümüyle terk ederek, bütün enerjisini tiyatro sanatına ve araştırmalarına verdi. 1990'da kendi tiyatro topluluğu Studio Oyuncuları'nı kuran sanatçı, insanı, canlı ve şimdiki zamanda olanı merkeze alarak çağın tiyatrosunun ne olması gerektiğini araştırarak 'Performatif Sahneleme ve Oyunculuk Yöntemi' adı altında kendi yöntemini geliştirdi ve bu yöntemle eserler verdi. Tekand, bugüne dek kendi yazdığı yedi oyun da dahil olmak üzere tiyatro oyunları ve pek çok performans yönetti. Halen sanatsal faaliyetini Studio Oyuncuları'nda sürdüren Tekand, oyunculuk stüdyosunda oyuncu ve yönetmenler yetiştirmenin yanı sıra çeşitli üniversitelerde dersler veriyor.

Festivalin son Onur Ödülü ise, Berliner Ensemble'a... 1949'da önemli tiyatro adamı Bertolt Brecht tarafından kurulan ve bugün çağdaş Alman tiyatrosunun tartışmasız en güçlü temsilcisi olan Berliner Ensemble topluluğunun repertuvarında Brecht'in yapıtlarının yanı sıra Shakespeare, Schiller ve Büchner gibi tiyatro tarihinin önde gelen yazarlarının eserleri de yer alıyor. Dünyanın en önemli tiyatro topluluklarından Berliner Ensemble ile çalışan dünya çapındaki yönetmenler arasında Heiner Müller, Peter Stein, Luc Bondy, Claus Peymann ve Robert Wilson gibi isimler bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder