Bu Blogda Ara

12 Ekim 2015 Pazartesi

Mezhepçilik ve Oryantalizm - Türk İmajı

Toplumsal Tarih ekim 2015'te yayınlanan 262. sayısında Murat Bozluolcay’ın “Mezhepçilik ve Oryantalizm” başlıklı yazısını kapağa taşıyor. Bozluolcay “1860 Cebel-i Lübnan ve Şam Hadiseleri”ni kaleme alan Iskander Abkarius’un elyazmasının 1920’de Hollandalı Scheltama tarafından gün yüzüne çıkarılıp yorumlanmasını anlatıyor.

27 Ağustos 2015'te aramızdan ayrılan BÜ Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vangelis Kechriotis, derginin sayfalarında bir makalesi ve ardından yapılan uğurlama törenindeki konuşmaların metinleriyle anılıyor. Kechriotis’in “Postkolonyal Eleştirilerin Gözüyle Geç Dönem Osmanlı Çalışmaları” başlıklı makalesini Emre Akın Pilgir çevirdi.

“ABD-Osmanlı İlişkilerinde 1903-1904 Krizi” başlıklı yazısında Adil Baktıaya, 23 Ağustos 1903’te Beyrut’taki Amerikan konsolos vekilinin bir saldırıyla öldürüldüğü haberinin ardından ABD ile Osmanlı arasında başlayan krizin izini sürüyor.

Mehmet Öznur Alkan, “Türkiye’de Sosyalizmin Baharı ve TİP Yayınları”nda Türkiye İşçi Partisi’nin 1961-1971 yılları arasındaki yayınlarını inceliyor.

Murat Koraltürk, “II. Dünya Savaşı’nda Akdeniz, Türk Şileplerinin Dönüş Maceraları ve Dış Seferler” başlıklı yazısında, II. Dünya Savaşı’nda gemilerin seyir güvenliğinin riskli hale gelmesi üzerine, tarafsız kalan Türkiye’nin kendi denizlerindeki tavrını aktarıyor.

“Malta’da Türk İmajı”nda Akın Öge, Osmanlı Devleti ile Malta arasında yaklaşık iki buçuk asır süren mücadelenin eğitime, sanata, gündelik hayata yansımalarını ele alıyor.

Rıfat N. Bali, “Nazi Almanya’sının Türkiye’de Yandaş Hükümet Kurma Planı: Orient Stern Harekâtı” başlıklı yazısında, Dr. Nerin E. Gün’ün 1945 yılında muhabiri olduğu Gazette de Lausanne’da yayımlanıp Tan gazetesinde tefrika edilen ve Nazilerin Türkiye’yi işgal etmek için hükümet içinden bazı isimlerle işbirliği halinde olduklarını anlatan makalesini aktarıyor.

“6-7 Eylül Pogromunun 60. Yılında Dimitrios Kalumenos’un Fotoğrafları” başlıklı söyleşide Ömer Turan, Patriklik fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un fotoğraflarının toplandığı albümü yayıma hazırlayan Serdar Korucu’yla ve Prof. Dr. Elçin Macar’la bu fotoğraflar ve Eylül 2015 linç dalgası üzerine konuşuyor.

Aylin Koçunyan, 24 Nisan 1915’te ölüme gönderilen, Jamanak gazetesi yazarlarından
 Yervant Sırmakeşkhanlıyan’ın metinlerinin bir araya getirildiği Küçük Asya’dan adlı kitabı “Yervant Sırmakeşkhanlıyan ve Küçük Asya’dan” başlıklı yazıyla tanıtıyor.

Derginin güncel sayfalarında Nilay Özlü 14. İstanbul Bienali’ni tanıtıyor, Nalan Balcı ve Zeynep Adıgüzel, Tarih Vakfı’nın 2014-2015 öğretim yılında altı okuldan öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla sürdürdüğü “I. Dünya Savaşı’na Katılan Ülkelerden Mesaj Var” başlıklı projenin sonuçlarını aktarıyor.

262. sayıda Edhem Eldem’in “L’illustration’dan Seçmeler”i ve Emel Seyhan’ın “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay”ı yer alıyor.

Aylin Koçunyan Jamanak gazetesinin Ekim 1915 tarihli sayılarından haberler aktarıyor. “Tehcir Anlatıları”nda ise Meclis-i Âyan Reisi Ahmed Rıza Bey’in bu konuda adil bir tutum alınması için Meclis’te sürdürdüğü mücadeleye yer veriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder