Bu Blogda Ara

17 Haziran 2015 Çarşamba

Neslihan Özgenç - Cümbüş-ü Âlem

[KanalKultur] - Neslihan Özgenç "Cümbüş-ü Âlem" isimli sergisi ile 4 - 27 haziran 2015 tarihleri arasında Derinlikler Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Tuğba Ayas Önol, "Cümbüş-ü Âlem" başlıklı yazısında sergi hakkında şunları kaydediyor:

"Terkedilmiş kentlerin kalabalıkları vardır ya, hani artık yalnızca birer hayalet olan mekânlardan sızan hikâyeleri, işte öyle zamansız ve mekânsız bir açıklıkta beliriyor Neslihan Özgenç’in altıncı kişisel sergisi “Cümbüş-ü Âlem”.

Bir dizi küçük mekân kırıntısının yanı sıra hayalet kentlerden mekân parçacıklarıyla; her birinin üzerine kendi âleminin vakti sinmiş insanları ve “şey”leri ile katmanlı bir zamansallığa ve parçalı bir uzaya açılıyor Cümbüş-ü Âlem.

Özgenç, bu zamandışı açıklıkta başını çevirdiği her noktada kendisini görünür kılan sayısız hikayelerin ayrıntılarını kağıda aktarıyor. Her bir parça kâğıt da izleyiciyi, efsunlu çizgilerle serimlenen hınzır ve çekici bir çoğulluk içinde birlikte varolmaya davet ediyor.

Her köşesine bir hikâyenin kahramanları savrulmuş olan çoşkulu bir biraradalık bu.

Hikayesinden uzağa düşmüş yersiz yurtsuz kahramanların sefahatine tanık oluyoruz, tanıdık ama çıkaramadığımız, adı dilimizin ucundaymış hissi veren kahramanların sefahati…

Gözlerinizi çevirdiğiniz ilk eserden itibaren kağıt üzerinde adeta belirmiş olan bir dizi mekan parçası, efsunlu figürler, başka alemlere ait hayvanların ve yaratıkların varlığı sizi dakikalarca esir alıyor.

Her ayrıntının başka bir hikâyeyi çağrıştırdığı, otuz altı parçadan oluşan Cümbüş-ü Âlem, izleyicinin imgelemine adeta bir bayram havası yaşatıyor.

Her bir eserde yakalanabilecek sayısız ayrıntı, bulutlarda gördüğü şekilleri heyecanla paylaşmak isteyen çocuklara döndürüyor gözlerini ciddiyetle kâğıda yaklaştıran izleyiciyi. Karadullar, gelinler, âşıklar, uçan gergedanlar, filler ve daha niceleri Özgenç’in Cümbüş-ü Âlem sergisinde izlemeye geleni kendi hikâyesine çekmek için bekliyor.

Fazla söz istemiyor Özgenç’in sergisi. Her şey bittiğinde dilinizin ucunda huzurlu bir mırıltı kalıyor:

Öyle bir Cümbüş-ü Alem ki bu
Ne tabistan ne payiz
Ne zamanın bendesi ne mekânın aşığı
Rivayeti muhtelif, maksudu birdir"

Neslihan Öztürk

1983 yılında Alanya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ilgaz ve Çankırı'da tamamladı.

2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü kazandı.

2005 yılında Hasan Pekmezci atölyesinden mezun oldu.

2004'te Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan karma sergide iki eseri, gene aynı yıl düzenlenen 65. Devlet Sergisi'nde bir eseri sergilendi.

2007 yılından itibaren Adnan Turani ile birlikte çalışmaya başladı. Adnan Turani'nin yaptığı analizler paralelinde, akademik alışkanlıkları önleyen ve resimsel düşünmeye dayanan araştırmalar yapıyor. [KanalKultur]

Neslihan Özgenç - "Cümbüş-ü Âlem" / 4 - 27 haziran 2015; Derinlikler Sanat Merkezi, Teşvikiye Cad. Nar Apt. No: 59 D. 2, Teşvikiye - Şişli - İstanbul; Tel.: 0212 291 82 55


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder