Bu Blogda Ara

1 Mayıs 2014 Perşembe

Burak Kutlay - Gümüş Haz

[KanalKultur] - Burak Kutlay, 6 - 17 mayıs 2014 tarihleri arasında "Gümüş Haz" adlı kişisel sergisiyle Galeri Eksen'de sanatseverlerle buluşuyor.

Sanatçının çalışmaları günümüzde bireyin doğuşundan itibaren içinde bulunduğu sistemin işleyişi karşısındaki farkındalığını ele alıyor.

Burak Kutlay'a göre; kapitalist sistemde dünya bir tüketim aracına dönüştü:

Bu, o kadar büyük bir tehlike ki, maddi ve kişisel çıkarlar uğruna doğa hiçe sayılıyor, kişisel talepler doğrultusunda dünyanın kaynakları tüketiliyor, hayvanlar katlediliyor, insanlar öldürülüyor.

Bu, öyle bir sistemdir ki, bu sistemin yanlış ve tehlikeli olduğunu düşünen bireyler susturuluyor, başka bireylerin farketmesi engellenmeye çalışılıyor.

Tüm bu olanlara rağmen, hala devam etmekte olan bu sistemin içinde yer alan bireylerin ulaşmak istediği yapay zevkler veya hazlar uğruna parlayan çelikten ve betondan yapılar inşa ediliyor; ekonomik sebeplerden dolayı iflas ediyor ve yıkılıyor, sonra tekrar inşa ediliyor...

Bu, aslında bir yıkım sürecidir.

Yaşanılan akıl almaz sınırları olan evrenin içinde yer alan ve hala bir eşinin keşfedilmediği dünya gezegeni, bu hazza duyulan bağlılık yüzünden bir daha geri döndürülemez sona hazırlanıyor...

Avusturyalı gazeteci yazar Ernst Fischer'in de dediği gibi çürüyen bir toplumda sanat eğer dürüst ise, çürümeyi yansıtmalı... Eğer sosyal işlevi sayesinde inancı kırmak istiyorsa sanat, dünyanın değiştirilebilir olduğunu göstermek zorunda ve değişime yardım etmeli.

Fischer'in bu sözünden etkilenen ressam, yaşadığı ve anlamaya çalıştığı bu sistemin içindeki sahneleri fotoğraflardan yararlanarak çalışmalarına tuval üzerine yağlıboya kullanarak yansıtıyor.

Burak Kutlay

1985 yılında İzmir'de doğdu. 2003 yılında Çınarlı Anadolu Teknik Lisesi'ni bitirdi. 2003 yılında Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü kazandı. 2007 yılı son sınıfta Devrim Erbil'in yanında asistanlık yaptı. Yine aynı yıl Devabil Kara Atölyesi'nden mezun oldu. 2008 yılında Çanakkale OnSekiz Mart Üniversitesi Yüksek Lisans Programı'na başladı, 2011'de bitirdi. Çalışmalarını halen kendi atölyesinde devam ettiriyor. [KanalKultur]

Burak Kutlay - "Gümüş Haz" Kişisel Resim Sergisi / 6 - 17 mayıs 2014; Galeri Eksen, Maçka Cad. No: 29, Nişantaşı - İstanbul; Tel.: (0212) 219 08 50

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder