Bu Blogda Ara

24 Mart 2014 Pazartesi

Tarihi Simalar | Tesavir-i Rical

İlk baskıları sırasıyla 1913 ve 1915 yıllarında yapılan "Tarihi Simalar" ve "Tesavir-i Rical" adlı eserler, Türk popüler tarihçiliğinin en başarılı kalemlerinden olan Ahmet Refik Altınay'ın kitaplarının yayımlandığı Tarih Vakfı Yurt Yayınları'nın "Tarihe Yolculuk" dizisi kapsamında birleştirilerek tek kitap olarak okurlarla buluşuyor.

Dizinin onuncu kitabı, Osmanlı yönetim ve diplomasi anlayışına dair okurlara önemli ipuçları veriyor.

İlk kitap olan Tarihi Simalar'da Osmanlı'nın diplomasideki ilk adımları, devletin ilk elçileri olan Müteferrika Süleyman Ağa, Yirmisekiz Çelebi Mehmet Efendi, oğlu Çelebizade Sait Mehmet Efendi ve Moralı Esseyid Ali Efendi'nin karşılaştıkları olaylar ve görev anlayışları üzerinden anlatılıyor.

Tesavir-i Rical adlı kitapta ise Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk bütçeyi yapmasıyla tanınan, IV.Mehmed döneminin sadrazamlarından Tarhuncu Ahmet Paşa, yine aynı dönemin sadrazamlarından İbşir Paşa, III. Ahmed ve I. Mahmud dönemlerinin ilginç kişiliği Kont Bonneval ya da bizde bilinen ismiyle Humbaracıbaşı Ahmet Paşa'nın kişilikleri ve icraatları anlatılarak okurlara Osmanlı yönetim anlayışına dair ipuçları veriliyor.

Ahmet Refik Altınay: Tarihi Simalar | Tesavir-i Rical. Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2011, 216 S., ISBN : 9789753332682

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder