Bu Blogda Ara

11 Mart 2014 Salı

Saltanatın Bilinçaltı: Sultan III. Murad'ın Rüya Mektupları

12. Osmanlı Padişahı ve 91. İslam Halifesi III. Murad'ın Şeyh Şüca Dede'ye gönderdiği iddia edilen gizemli rüyalarına dair kişisel mektupları, Kitabü'l-Menamat adı altında bir kitapta toplandı.

Özgen Felek'in yayıma hazırladığı "Kitabü'l-Menamat: Sultan III. Murad'ın Rüya Mektupları", 1546-1595 yılları arasında yaşamış olan Padişah III. Murad'ın Şeyh Şüca Dede'ye manen bağlanmasının ardından kaleme aldığı, rüyalarını ve diğer mistik tecrübelerini aktardığı rivayet edilen mektuplarından oluşuyor.

Sultan'ın "rüyada görülen alem" olarak tabir edilen "Alem-i Misâl"deki maceralarını konu alan metinler, Sultan'ı hem bir ermiş, hem de yeryüzünde Allah adına hüküm sürmek üzere seçilmiş bir sultan olarak resmediyor.

Michigan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gottfried Hagen, Sultan henüz hayattayken bir yazma eserde toplanarak çevrimyazıya aktarılan yüzlerce mektup hakkında kitaba şu notu düşüyor:

"Sultan III. Murad'ın oldukça şahsî, hikemî, şairane, ekseriyetle de esrarengiz rüya mektupları büyüleyici tezatlar ve çetrefillerle doludur. İşte dünyadan el etek çekmiş, fakat dünyayı yönetmek için gücünü ve misyonunu vurgulayan, çoğu kez rahatsız edici tasavvurlarla boğuşan, mistik bir dindarlığa bürünmüş sultan bir derviş! Murad'ın ruhunun derinliklerine bu bakış, bizi saltanat, egemenlik, Osmanlı sarayında güç ilişkileri, Sufizm ve şiirsel dil hakkında bildiğimizi sandığımız mevzular üzerinde yeniden düşünmeye zorluyor. Bu temel eserin Dr. Felek tarafından ilk kez yayınlanmasıyla, Osmanlı kültür tarihi bir daha aynı olmayacak."

Özgen Felek [Hazırlayan]: Kitabü'l-Menamat - Sultan III. Murad'ın Rüya Mektupları. Tarih Vakfı Yurt Yayınları / Tarih Dizisi, İstanbul 2014, 392 S., ISBN : 9789753333061

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder