[KanalKultur] - Pierre Loti fotoğrafçı'nın ardından, 13 mart - 3 mayıs 2014 tarihleri arasında Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde gerçekleşen yeni bir sergide, Georges Simenon'un, 1931 – 1935 yılları arasında dönemin gazeteleri için yaptığı röportaj yolculukları çerçevesinde gerçekleştirdiği yüz kadar fotoğrafı tanıtılıyor.
Ünlü Maigret polisiye romanlarıyle tanınan Belçikalı yazar, aynı zamanda 3000 fotoğraf karesine imza atmış bir muhabir fotoğrafçı.
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Galerisi'nde sanatseverlerle buluşan seçilmiş fotoğraflar, Simenon'un 1929 krizinin etkisinde olan Avrupa'da izlediği güzergâhı, sömürge Afrika'sındaki güzergâhını ve aynı zamanda Karadeniz çevresinden ve Türkiye'sini içeriyor.
Simenon'un Türkiye'deki konaklamaları, Troçki ile Büyükada'da gerçekleştirdiği röportajla birlikte, başka röportaj ve romanlara da konu oldu.
1 haziran 1933'de Türkiye'ye gelen Simenon, ilk İstanbul izlenimlerini şöyle yazıyor:
"Minareler ve binalar arasında, ışıkların, gemilerin, her tür ve her ırktan insanların kaynadığı İstanbul'a, kısa süre önce ayak bastım. Konstantiniye, şimdiye kadar yüz kez, bin kez tarif edildi; ben de tarif etmeye çalışmayacağım. İstanbul güzel, büyük, olağan dışı".
Türkiye kaynaklı anılar, Simenon'un yazılarını esinleyecektir. Türkiye'ye ayrılmış iki röportaj dışındaki röportajlarda, bir romanda, bir öyküde, dağınık ibareler şeklinde başka romanlarda, öz yaşam yazılarındaki anılarda, Türkiye izleri hep vardır.
Simenon uzmanlarından olan Michel Carly'ye göre: "Yazar olan Simenon, bir görüntü adamıdır; 1930' dan itibaren, fotoğraf onun gazeteci olarak yazdığı yazılara ve romanlarına da eşlik etmiştir. Sanatçı, gemilerin sade imajlarını; liman, balıkçı ve sis atmosferlerini beklenmeyen bir çerçevelemeyle görüntülerken, doğrudan öze gitmiştir. Ancak Simenon'u esas büyüleyen, manzaralar değil yüzlerdir. Kendisi de şöyle der: "Başlıca kaygım, resmedilmeye değer güzelliğin arkasında saklı olan insanı keşfetmekti."
Yazar böylelikle, çok sayıdaki yolculuğundan, dünyanın hangi bölgesinden olursa olsun günlük hayata duyduğu ilgiyi gösteren fotoğraflar getirmiştir.
Serginin hazırlanmasında katalog için kaleme aldıkları makalelerde ziyaretçilerin, yazarı ve onun Türkiye'den geçişini özellikle de yolculukları, keşifleriyle nasıl bir gelişme gösterdiğini daha iyi anlamalarını sağlayan Simenon uzmanlarının imzaları bulunuyor.
Katalog, Laurent Demoulin'in, Simenon'u genel olarak tanıttığı metin; Michel Lemoine'nin, Simenon ve Türkiye başlıklı metni, Benoit Denis'in "Dünya vatandaşı Simenon: kurgusal yolculuklardan büyük röportajlara" adlı makalesinin alıntılanması ve son olarak Danièle Bajomée'nin "Simenon'da sömürge karşıtı propaganda ve ırkçılıkla ilgili klişeler. Bir muhabir-yazarın fotoğraflarının söylediği onun kaleminden çıkanları yalanlar ya da değiştirirse..." adlı makalesinin alıntılanmasıyla oluşturulmuş. [KanalKultur]
Georges Simenon, Muhabir- Fotoğrafçı 1931-1935 / 13 mart - 3 mayıs 2014; Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Cumhuriyet Cad. No: 127, Harbiye - İstanbul; Tel.: (0212) 219 16 97
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder