Bu Blogda Ara

7 Aralık 2013 Cumartesi

Ara Güler - Eski Şehir | Old City

© Ara Güler
- İstanbul Haliç'te dolmuş kayıkçılar, 1963,
Fine Art Print On Hahnemulle Paper,
100 x 70 cm., 8Ed +1AP
"İstanbul fotoğraflarım olmasa, o eski günler, bugün unutulmuş olacaktı... Eski Şehir'den bir şey kalmadı. Şehrin estetiği değişti. Uygarlık ileriye gidiyor ama insanlar güzellik anlayışını kaybetti" [Ara Güler]

[KanalKultur] - Merkur, dünya fotoğraf tarihinde seçkin bir yere sahip, Türk fotoğrafının ustası Ara Güler'in daha önce bir arada sergilenmemiş, renkli İstanbul fotoğraflarını "Eski Şehir / Old City" adıyla 16 aralık 2013 - 15 ocak 2014 tarihleri arasında izleyici ile buluşturuyor.

Büyük bir gelenek olan sosyal belgeselci tarzı benimseyen Ara Güler'in fotoğraflarında sinema ve edebiyat birbiriyle sürekli kesişiyor. Sanatçının her fotoğrafında bir can, bir devinim bulunuyor.

Ara Güler'in çalışmaları tüm dünyayı kapsamasına rağmen, yüreği doğum yeri olan, hayallerinin şehri İstanbul'dadır.

Ara Güler'in Eski Şehri'nde yolculuğa çıkıldığında bir anda Arnavut kaldırımlarından bacası tüten cumbalı ahşap bir evde, oradan denizin kokusunu duyulabilen bir balıkçı teknesinde bulunabiliyor. Balıkçı teknesinin nereye gideceği, o dar sokaklarda neler yaşanacağı, suyun sesi, havanın kokusu, izleyicinin kontrolüne kalıyor. Döneme şahitlik edebilmiş kimselere birer anı, bu hikayelerle büyüyenlere ise görsel bir masal sunuyor sanatçı. Geçmiş zaman tekrar canlanıyor..

Ara Güler

1928 yılında İstanbullu bir Ermeni eczanecı ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında kendisini sinemanın büyüsüne kaptırdı. Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kursları ve üniversite eğitiminden sonra 1950 yılında "Yeni İstanbul" gazetesinde fotoğrafçı olarak başladı. Kariyeri çok hızlı gelişti. TimeLife, Stern gibi dergilerin Orta Doğu temsilcisi oldu. Dünyanın sayılı değil tek büyük ve prestijli fotoğraf ajansı "Magnum Photos"a alındı. Alfred Hitchcock, Maria Callas, Indira Gandhi, Pablo Picasso ve Salvador Dali, portreleştirdiği ünlüler arasında. Aşkı hep Istanbul'du ve sokaktakileriyle, seyyarıyla, balıkçısıyla, çocuk ve yaşlılarıyla insan dolu bir kent portresi oluşturdu.

Fotoğraf çekerken tekniğe değil, eğitilmiş ve deneyimli bakış açısına güvendi.

Bugün 85 yaşında İstanbul'da Leica'sıyla fotoğraflarını çekmeye devam ediyor. [KanalKultur]

Ara Güler - Eski Şehir | Old City / 16 aralık 2013 - 15 ocak 2014; Merkur, Mim Kemal Öke Cad. Erenler Apt. No: 12 Daire 2, Nişantaşı - İstanbul; Tel.: (0212) 225 37

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder