Bu Blogda Ara

15 Kasım 2013 Cuma

Müşterekler

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen "4. Yeşil Ekonomi Konferansı", "Yeşil Ekonomi ve Müşterekler" alt başlığıyla 16 - 17 kasım 2013 tarihlerinde İstanbul'da toplanıyor.

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği'nin hazırladığı "Yeşil Ekonomi ve Müşterekler" başlıklı "Kavram Metni"nde şu hususlara yer veriliyor:
"Temiz havayı, suyu, otlakları, parkları, müziği ve edebi eserleri müştereklerimiz kabul edelim. Bunun ekonomi için anlamı nedir? Bu "müşterekler" her bir bireyin, şirketin ya da ülkenin ücretsiz kullanımına açık olmalı mı? Bu "malların" müşterekler kabul edildiğini hayal edin; bu durumda ekonomiyi nasıl düzenleriz? Sınırlar, ön koşullar neler olacak? Devletin, yerel yönetimlerin, özel şirketlerin ve bireylerin rolü nedir? Küçük ölçekte, parkları, edebi eserleri ve dinlediğimiz müzikleri paylaşmak zor değil. Ülke ölçeğinde veya ülkeler arasında müşterekler fikrini tartışmak ise birçok soru işaretini beraberinde getiriyor. (...)
Müşterekler fikri herkese ait kaynaklar üzerinde yeniden hak iddia etmek, onları paylaşmak ve birlikte yönetmek demek. Suyu, toprağı, bilgiyi, tohumları, genleri, atmosferi ve kentlerdeki kamusal alanları eşitlik ve sürdürülebilirlik temelinde yönetecek yeni bir sistem kurabilir miyiz? Müşterekler kavramı, ortak kamusal mallar bize yeni bir ekonomik sistemin yolunu açabilir mi?"
Konferansı Ulrike Dufner (Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi) açıyor. Konferansın ana konuşmacısı David Bollier (Commons Strategies Group / Müşterekler Strateji Grubu). Bollier, video konferansında " Yeni bir ekonomik sistemde müştereklerin rolü" üzerinde duruyor.

"Müşterekler Nedir?" ve "Kuşatılmış Müşterekler ve Direniş" başlıklı iki oturumda, "Temel Müşterekler", "Alışılmamış Müşterekler", "Yerel Sorunlar ve Küresel Arayışlar" konuları tartışmaya açılıyor.

Konferansta 'World Cafe' yöntemiyle "Müştereklerimize Nasıl Sahip Çıkar Nasıl Çoğaltırız?" başlığıyla bir "Forum" da düzenleniyor. Forumda "Enerji ve Müşterekler", "Kentsel Müşterekler" ve Kültürel Müşterekler" konuları ele alınıyor.

Ayrıntılı bilgi için bkz. → http://www.tr.boell.org/web/101-1829.html

4. Yeşil Ekonomi Konferansı / 16 - 17 kasım 2013, İstanbul; Cezayir Toplantı Salonu, Hayriye Caddesi 12, Galatasaray, Beyoğlu - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder