Bu Blogda Ara

11 Ekim 2013 Cuma

Ebru, Geleneksel Türk Mutfağı ve Piri Reis.. 2013 Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye

[KanalKultur] - 9 - 13 ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenen 2013 Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye etkinliklerini Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinatörlüğü ve yayıncılık sektörünün iş birliğiyle oluşturulan Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi hazırladı.

Dünya edebiyatının buluşma noktası olarak olan ve 2013'te 65. kez düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye 48 metrekaresi çocuk kitapları bölümü olmak üzere toplam 352 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Fuar alanındaki 5.1 no'lu Türkiye standında 200 civarında yayınevine ait 3 bine yakın kitap sergileniyor.

Türkiye standında EDA Çeviri ve Yayın Destek Programı da aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor. EDA Çeviri ve Destek Programı kapsamında 53 farklı dilde basılan 295 eserlik seçki meraklısıyla buluşuyor...

Ulusal Komite tarafından hazırlanan program çerçevesinde fuar alanında paneller, söyleşiler ve bir geleneksel Türk mutfağı sunumundan oluşan beş etkinlik ile bir sergi gerçekleştiriliyor..

Edebiyattan geleneksel lezzetlere, ebru sanatından Piri Reis haritasına kadar kültür ve edebiyatın geniş bir yelpazede tanıtıldığı Türkiye standı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ve Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu tarafından ziyarete açıldı.

Türkiye standı, "Piri Reis: Akdeniz'in Piri-500 Yılın Gizemi" [Piri Reïs: Der Weise des Mittelmeeres - Das Geheimnis von 500 Jahren] adlı sergi ile Piri Reis'in konu edildiği bir panelin de ev sahibi. Piri Reis'in Dünya Haritasının 500'üncü yıldönümü (1513), UNESCO tarafından 2013 yılı anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınmıştı. Büyük bir kartograf ve denizci olan Piri Reis ile evrensel kültüre miras bıraktığı dünya haritasının hikâyesinin dinleyicilere aktarıldığı ve Prof. Dr. Mustafa Kaçar'ın katıldığı bir panel yapıldı.

Frankfurt Kitap Fuarı'ndaki Türk standında yer alan önemli bir kültür ögesi de; UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne giren ve törenlere özel olarak yapılan "keşkek". Fuarda ayrıca yemek uzmanı ve yazar Sahrap Soysal, ziyaretçileri Türk mutfağının vazgeçilmez tatları ile tanıştırıyor; geleneksel tatların geçmişten süzülerek günümüze ulaşan ilginç hikâyelerini anlatıyor.

Ebru sanatıyla ilgileri bilgileri de ebru sanatçısı Sezer Subaşı veriyor.

Fuarda ayrıca "Türkiye'de Kitap Pazarı" konulu bir toplantı düzenleniyor. Toplantının konukları Metin Celal Zeynioğlu ve Münir Üstün... [KanalKultur]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder